Főzzünk együtt

Főzzünk együtt

Mandulás Aranygaluska

Az aranygaluskák hercegnője

2019. február 06. - Fehér Angéla

Imádok újrahasznosítani és szeretek kísérletezni az ízekkel, diófélékkel. Ez az ötlet is úgy született, hogy nem volt itthon elég dió, viszont maradt még karácsonyról darált mandula. Így a jól ismert receptet egy picit átalakítottam és megszületett a mandulás aranygaluska.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • fél csomag szárított élesztő
  • kb. 2,5-3 dl tej
  • egy tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 dkg zsír vagy margarin
  • 10 dkg vaj
  • darált mandula kb. 15 dkg
  • 2 csomag vaníliás puding és olyan 8 dl tej, cukor ízlés szerint

Elkészítés:

 A tejet langyosítsuk meg annyira, hogy épp jó kellemes legyen a kezünknek. (Vigyázzunk rá, hogy ha nagyon meleg, nem kel meg az élesztő) Tegyünk bele 1 csipet cukrot. Morzsoljuk bele az élesztőt és picit kavarjuk el. Ekkor adjuk hozzá a lisztet, a citrom reszelt héját, a tojást és kezdjük dagasztani. Amikor kezd összeállni, mehet bele a zsiradék: margarint vagy zsírt szoktam használni. Egy kellemesen formálható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha nagyon ragadna, 1 pici lisztet még tehetünk bele, de evvel óvatos szoktam lenni.

Tegyük meleg helyre és 40-45 percig hagyjuk kelni. Ezalatt el tudjuk készíteni a vanília-öntetet. Én most vanília pudingot főztem 9 dl tejjel, itt nem baj, ha folyós a puding.

Miután megkelt a tészta, kb. fél centi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. A mandulát és a diót összekeverjük a maradék cukorral. Kivajazzuk és lisztezzük a tepsit. A kis köröket felmelegített vajba mártjuk, majd a cukorral elkevert mandulába mártjuk és így pakolgatjuk a tepsibe. Ha elfogyott a tésztánk, mehet be az előmelegített sütőbe, 180 fokon 20-30 percig sütjük.

Vaníliapudinggal tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://bogre.blog.hu/api/trackback/id/tr9614611334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása